19 Şubat 2015 Perşembe

بیقرار/ TURBULENT

A project by Sirin Neshat
کاری از شیرین نشات



             Şirin Neşat'ın kısa filmidir ve çok ilgi çekicidir. Sahnede bir adam ve bir kadın görürüz. Erkek sanatçının izleyicileri vardır ve kendince hoş bir şarkı söyler. Kadın sanatçının izleyici kısmı ise boştur. Ve kadın ağıtımsı ya da çığlığımsı bir ses çıkarır,  isyanı, acıyı, yaşanmamışlıkları, itilmişlikleri, elinden alınanları haykırır adeta.
       Şirin hanım bu kısa filmi sadece İran'daki kadın dramlarına değil tüm dünyadaki kadın dramlarına adamıştır. 
       2015 Şubatında Türkiye, Özgecan Aslan'ın Mersin'de bir minibüs şoförü tarafından hunharca katledip, yakılıp ormana atılması haberi ile irkildi. Maalesef benim ülkemde Özgecan ne ilkti ne de son olacak!!! 

Ben sussam filim konuşsa daha iyi olur sanki, iyi seyirler....

1 Şubat 2015 Pazar

ZUHURİ KOLU

ZUHURİ KOLU 
Meydan Oyunu ya da Orta Oyunu da denir. 



KAVUKLU
ÇELEBİ

  

 TUZSUZ DELİ BEKİR 
 YAHUDİ
 ZENNE

                                                                        PİŞEKAR
    
     
Bu oyunu oynayanlar, bir Kavuklu, bir Pişekâr, Zenne kılığına girmiş iki kişi ile, oyunun icabına göre Acem, Laz, Vanlı Ermeni, Kastamonu'dan yeni gelmiş bir adam, Arap, Frenk, Arap halayık, sarhoş rollerini yapanlardan ibarettir. Bunlar kıyafetlerini giydikleri halkın tavır ve lisanını taklit ederek tertiplenmiş oyunu oynarlar. Bu oyun gerçekten hoştur ve herkesi güldürür, eğlendirir. Oyun iki saat kadar devam eder. 

( Osmanlıda kübera ailelerinde yapılan sünnet düğünlerine gelir, gösterilerini yaparlardı) 

Kaynak: Osmanlı Âdet, Merasim ve Tabirleri, Toplum Hayatı, Abdülaziz Bey, Tarih Yurt Vakfı Yayınları, 1. cilt, sy:50 , ist,1995 



I. Dünya Savaş'ı galibiyetinin kare as'ı... Bir kartpostaldan....
Yukarıdan aşağı sırayla; Fransa Başbakanı Georges Clemenceau, Fransız Mareşal Foch, İngiltere Başbakanı Lloyd George, Amerika Birleşik Devlet Başkanı Woodrow Wilson...


Takhté siah / KARA TAHTA / BLACKBOARDS











Vizyon tarihi: 21 Eylül 2001IMDB Puanı: 6.90
Dil: Kürtçe
Yapım: 2000 | İran | İtalya | Japonya
Yönetmen: Samira Makhmalbaf
Senaryo: Mohsen Makhmalbaf 
Başroller: Said Mohamadi, Behnaz Jafari, Bahman Ghobadi

Kara Tahta, İran Irak savaşındaki kullanılan kimyasal silahlara ve eğitimin önemine dikkat çeken bir film. Mahmelbaf'ın kızı Samira Mahmelbaf yönetmen koltuğunda bu defa. Ödül aldığı kısa filmi "Elma" dan sonra ilk uzun metrajlı filmi. 

Filmin konusu Halepçe sınırında iki grup arasında geçiyor. Birincisi savaştan kaçan ve çoğu yaşlılardan oluşan göçebe bir grup, ikincisi ise devamlı İran-Irak sınırında hareket halinde bulunan ve kaçakçılık yaptırılan küçük çocuklardan oluşan bir grup. 
Sırtlarında kara tahta bazan sadece bir dilim ekmek karşılığı okuma yazma öğretmeyi teklif eden iki öğretmenimiz var ki bunlardan biri hepimizin tanıdığı ünlü yönetmen Bahman Ghobadi.  Said bir grubu Halepçe sınırına sadece 5 ceviz karşılığı götürmeye razı olur. 


Sınırdaki askerlerin ateşleri altında  kara tahtaların kalkan gibi kullanılması ve işe yaraması açık bir eğitim mesajı vermekte.