10 Ağustos 2013 Cumartesi

MASADA HİSARI

ULU MASADA


Büyük Herod tarafından yeniden inşa edilmiştir. 

Ölü Deniz'in güneybatı kıyıları üstünde yalçın kayalıklara kuruludur. Hacılar, MS 73'te Romalılar tarafından kuşatılan ve onları köleliğe zorlamak yerine canlarını aldıkları Yahudi isyancıları anmak için Masada'nın yılan benzeri patikasından yukarı tırmanır.
Hristiyan keşişler bu şehirde bir kilise kurdu, ancak sonradan Masada enkaz tabakalarının altında kaldı. Daha sonra 1960'larda, arkeologlar Herod'un, hamam, havuz ve geniş su deposu olan iki cömert sarayını gün ışığına çıkardı. Yahudi isyancıların yaşadığı hücreleri, ayin banyolarını ve dünyanın en eskisi olduğuna inanılan sinagogları da buldular.

Ölü Deniz böyle küçük ve neredeyse cansız bir göl için, tarihte şaşırtıcı biçimde büyük bir rol oynamış. Batı kıyısındaki Masada Hisarı, Jonathan Maccabeus tarafından inşa edilen kaleyi genişleten Judaea Kralı Büyük Herod'a koruma ve göle hakim bir görüş alanı sağladı. Masada'nın kuzeyi İbrani Kitabı'na göre Davud'un Kral Saul'un kızgın bir halde kendisini aradığı sırada saklandığı yer olan Ein Gedi ( keçilerin membası) demek. Ein Gedi, verimli bitkileri ve membaları olan bir vaha; söylenilene göre vahşi dağ keçileri ve leoparlar burada yaşıyor. Daha kuzeyde Qumran yamaçlarındaki mağaralarda, Esseniler -eski bir Yahudi mezhebi- Ölü Deniz Yazmalarını sakladı. Bu belgeler, MÖ 3. yüzyılın ortalarından MS 68 yılına uzanıyor ve bazıları topluluğun manastır hayatının günlük kayıtlarını içeriyordu. (1)

(1) Reader's Digest Seçkisi Dünya Harikalarını Keşfedin kitabından sy:150 

1947 yılında bir çoban tarafından Kumran vadisinde tesadüfen bulunan testilerin içinden bir kısmı İbranice, bir kısmı da Aramice ile yazılmış yaklaşık 40 bin adet el yazması parçasından oluşan Ölü Deniz Parşömenleri  günümüzde Hıristiyanlığın ve Museviliğin bilinen en eski yazılı kaynaklarından sayılırlar. 

Bu parşömenler sayesinde, M.Ö. 1. yüzyıldan M.S. 2.yy'a değin Ölü Deniz kıyısındaki Kumran vadisine yerleşmiş olan Esseniler hakkında bilgi toplanmış oldu. Esseniler dışa kapalı Yahudi toplumu idi. Yoldan çıkmış değil bilakis dinlerine çok bağlı idiler. 



                                                               Bizans Kilisesi

                                                                  Büyük Herod

                                                                    Masada hamamı